Monday, October 25, 2010

Final exam~


~Buat yang terbaik ya~

Assalamualaikum suma, harap suma sihat la hendaknya..rasanya sekarang ni ramai dlm fatrah peperiksaan akhir semester kan, sama la cam saya.. macam mana persediaan anda suma untuk penghadapinya?, bak kata seorang sahabat saya, kat depan kita dah ada tangga kejayaan, cuma tunggu untuk naik ja, bagi sapa yang gayat, just pandang ke puncak, tepis segala rintangan dan halangan, tapi besa la kita manusia biasa kan, selalu lalai dan alpa, pastu bila dah nak exam baru pakat kalut nak studi, saya pon cmtu..ishhh3.. hmm xpa, stadi la selagi kita ada masa ni, jangan menyesal dikemudian hari, kalu result xberapa memuaskan pon, kita akan rasa puas sebab dah usaha sedaya mungkin..tapi jangan la..biaq suma berjaya dengan cemerlang..hehehe


Creating Your Ideal Study Environment

Tarikh final exam saya:
HALAQAH (stadi bulat) : sabtu, 23.10.2010, 11pagi
(sudah setel satu)
MAF : sabtu, 30.10.2010, 9 pagi
FIQH 1: sabtu, 30.10.2010, 2.30 petang
UNGS : isnin, 1.11.2010, 9 pagi
MATH 2: sabtu, 6.11.2010, 9 pagi
MICRO : ahad, 7.11.2010, 9 pagi

Tengok pada jadual saya ni agak padat gak la, orang len gap tu punya la lama.. yang bestnya dapat balik umah awai, kawan-kawan yang len jangan jeles ya, saya cuti sebulan lebih tu.. tapi tu la...kalu tgok dari sini sepatutnya, kena lebih prepare awai2, tapi kita jgn ckap benda yang dah berlalu, tapi perlu pandang kedepan..fokus!! ya fokus!!
Kat sini jugak, saya nak amik kesempatan, nak wish good luck kat semua kawan2, sahabat sahabiah, tak lupa jugak pada my sis, kak long buat yang terbaik ya..kita kena ingat pesan mama ngan baba..hihi hmm kat kezen yang dah final sem pon, buat yang terbaik noh awa.. taun dpn bley kami bagi bunga taim konvo.. hehehe Kita suma kena buat la yang terbaik, jawab dengan tenang, dan jangan pernah sesekali-kali lupa berdoa kepada Allah, mohon agar segala usaha kita diberkati dan agar dipermudahkan segalanya terutamanya ketika nak jawap soklan nanti, dan jangan lupa doa kat sahabat-sahabat kita jugak..
ALL THE BEST, chaiyok..chaiyok!!

wassalam~

~usaha+doa+tawakal~



Tuesday, October 19, 2010

Buat sahabatku

Salam dihulur, membuka kata, izinkan saya untuk berkongsi cerita~

~just for you~

Hari ni 18.10.2010, ulangtahun sahabat saya, namanya FATIN HASANAH BT ABDUL RONI aka hasan yang genap la umurnya 20tahun hehehe.. semoga dipanjangkan umur dan
dimurahkan rezeki olehNYA.. dan mudah-mudahan jugak hidupmu diberkati Allah..Amin

Nak cita la apa ek?? k, saya nak cita hari sebelum nya, pagi tadi, 17.10.2010,adoi terlewat ke kelaih, tu la sapa suruh tdoq lepaih subuh kan ish ish ish.. so nasib la.. bangun 9.49 am, then pa lagi, p la lari, mandi cepat-cepat, then p siap-siap, pick la baju yg xyah iron..tapi siap suma, yg peliknya sampai kelaih 10.30 jgak, hehehe adoi xpenah plak masuk kelaih lewat cmni sorang2, nasib ada gak kekuatan nak p.. kalu dak,alamatnya ponteng dah! hehehe AMARAN : jangan ikut perangai ini yea...

Then after that class, pegi kelaih micro plak, dapat paper midterm, adoyai teruk nya, "apa yg aku jawap ni".. tapi xpa la, cakap lam hati, nak sedapkan jiwa yang sedih ni," final masih ada, so aku kena cover balik, so prepare kena awai2 neh". haisy dah kuaq tajuk ni.. sat..sat.. okay after class micro," hmm malaihnya nk balik jalan kaki.. tunggu bas uia ja.." so p la bas stand kat kenms tu... tunggu punya tunggu, mana la pakcik bas ni, pastu tetiba, dlm hati "esok, besday hasan, p jaya jusco(jj), okay gak ni, awai g ni, gpon petang ni xdak kelaih, kalu bas rapid mai, saya naik ja la", then tak disangka-sangka, bas tu mai.. saya pon naik, ni perancangan last minit namanya, hihihi kat tengah jalan plak bas tu xhidup..sangat-sangat menguji la, nasib tak lama, ya la nak cepat ni, satgi bilik lewat plak, dah la sorang2..hehehe berani la plak ann, len kali xbuat dah, dari mana la keberanian tu mai.. pon xtaw,hehehe dah ar xpandai silat cam hasan hehehe, silat selendang merah pon belajaq xhabis, huhu ingat g taim form 1, sampai teyak-teyak, taim nak mintak kat baba sbb nak msuk silat, last2 saya yang lari..hehehe haisy melalut lagi~

~Ni la hadiah dan kek yang saya beli petang tadi~


Hmm sebab pa taw p jj??, hmm nak beli kek and hadiah kat hasan, saya ni bkan boley kalu orang yang saya rasa rapat, nak ja saya bagi macam-macam kat da.. cara saya bagitau saya ni suka and maybe jugak rasa menghargai dia~ hehehe then p kedai nu, p kedai ni, last2 beli hadiah kat kedai yang first masuk tadi jugak..hihi selalu ca
mtu~ ingat nak beli yang bekas yg ada kata-kata se
mangat dlm tu, yang tiap hari bukak satu tu, tapi p mph, cari-cari, dah takdak, sedih T_T huhu xpa la, harap ang suka la hadiah aku yang tak seberapa tu.. comey ak hasan?? kek? chek tak mampu g nak beli yang besaq.. wahaha

DEAR HASANAH,
adoi, thanks hasan, atas kiss tangan ke pipi tu..bley plak, tapi seyes la wey, aku syok gila kawan ngan ang, aku tak mintak apa-apa pon, asai hubu
ngan ni kekal ke akhirnya, insyaAllah.. kita ni macam da chemistry..wahahaha even aku ni tak la seceria ang kan, tapi aku jadi ceria bila ngan ang, abis watak2 kat umah tu aku wat keluaq, hmm satu g, kalu ang terasa ngan aku sorry nah, kadang-kadang aku ni emo sket, tiba-tiba ja masam, xmaw senyum, dah la xreti-reti nak senyum... tapi harap ang paham la ot perangai aku neh.. apa-apa, yang ang tak puas hati gtaw la aku, a
ku sgt suka orang peringat aku, tambah-tambah gtaw perangai buruk aku, ya la kadang-kadang kita ni rasa kita okay, perasan ja lebey, tapi hampeh..kikiki aku suka orang tegur and nasihat aku apatah lagi bagi kata-kata semangat (^_^)~

Hmm cmna ek kami jadi rapat ek?? hehehe haa sbb sem first kami kelaih mgt sekali, then taim final, study sama-sama, lepak-lepak study kat musolla, kat library la , macam-macam la kami wat sesama.. pastu taim shortsem plak kami kongsi bilik yang sama then kita p keja kat nelson la, jadi fasilitator untuk creative solution of qalbu, tq ustaz zul..hehehe mmg best la..

GAMBAR DI SK TAMAN KERAMAT

Tu laa cita kami, then sem ni, dok plak bilik sekali, bertambah rapat la kami an, apa-apa pon saya bersyukur sangat sebab Allah berikan saya sahabat yang paham keadaan diri ini dan boley kongsi suka dan duka bersama.. TERIMA KASIH YA ALLAH.. baru first taim rasa kehadiran seorang sahabat rapat, dulu ada gak tapi xpenah kekal.. maybe ni yang di namakan ukhuwwah fillah.. dulu maybe saya ni ada niat lain kot, tak taw maksud teman rapat or tak dak keserasian, ntah lar..

Hopefully, hubungan kami yang terbina atas dasar akidah perjuangan yang satu ni kekal ke akhirnya, insyaAllah, tak lupa jugak buat suma teman-teman seperjuangan yang lain, tanpa kalian yanie dah lama rebah, dan doakanlah semoga yanie sentiasa thabat dan tabah menempuhi onak dan duri sepanjang perjalanan hidup ini... baru di sini, diri ini terasa amat bermaknanya dan apa itu UKHUWWAH sebenarnya..kuharap, aku akan sentiasa menghargai sahabat-sahabat dan kenalan-kenalanku.. Tak lupa jugak buat kawan-kawan rapat SMKAB esp cg.zahidah, thanks for being my friend, friendship forever, modah, ifah, nisah, zirah, kinah, pkah hasni, pkah mat zambi, najwa, hmm sapa-sapa g la..hehehe tu ja perkongsian hari ni, sekian.~


~SAYA SAYANG SAHABAT~

Sunday, October 17, 2010

Rimbun Keampunan

Rimbun Keampunan






Ku mengintai ketenangan di antara kekalutan
Kerana keinginan tidak pernah kesampaian
Ku kutip sisa-sisa dari segala keruntuhan
Bangkit semula meneruskan baki perjalanan

Ku menghimpun kekuatan ku memohon ketabahan
Meredah gelombang hidup dan dugaan mencabar
Ku anggap kegagalan bukan suatu kekalahan
Tapi suatu kejayaan yang masih tertunda

Ku meminta diberikan sejenak kesempatan
Untuk ku ulangi kembali langkah pertama
Keperitan yang ku rasa mengajar erti kesabaran
Menyedarkan ku insan memerlukan Mu Oh Tuhan

Di rimbun keampunan ku mencari keredhaan
Melerai segala kusut dan kecamuk dihati
Ku cari kejernihan di segenap ruang maya
Masih ku sedar ku sedang diperhatikan Mu Oh Tuhan

Lagu: Putra Aiman (Hijjaz Records)
Lirik: Itolara (Gurindam Entertainment)


Wednesday, October 6, 2010

Satu Amanah

Ku tujukan khas buat teman-teman seperjuangan, mai sama-sama kita hayati bait-bait kata lagu hijjaz ni.. memang best dan menyentuh kalbu.. mai2 pakat-pakat dengaq hehehe


Dengan Bismillah ku bermula
Bingkisan hati buatmu teman
Yang dikasihi
Kita bersama dalam satu ikatan
Bermula episod hidup di dunia ini

Ku harap hanyalah di dunia
Dirahmati dan diredhai
Selamat sejahtera di Syurgawi

Oh Tuhan satukanlah
Hati kami dalam mencintai
Redha atas ujian diberi
Jauhkanlah kami
Dari rakus mengejar duniawi
Hidup mati biarlah untukMu
Harap dunia hanya di tangan
Bukannya di hati 'tuk dicintai

Kita dicipta sebagai khalifah
Bersama kita hidup untukNya
Kita dicipta di dunia fana
Ada amanah yang tersedia

"Oh Tuhan..
Kita laksana bersama
Amanah dariNya demi
Memburu cinta dan harapan"

Tuhan itu harus diutama
Dari segala kepentingan dunia
Bergandingan kita untuk
Memburu cintaNya
Oh cintaNya

"Tuhan .. Kau satukanlah hati-hati
Memohon kasihMu oh Tuhan
Dalam mengharap redha
DariMu.."

"Hanya di dunia
Kita harapkan, kita dambakan
Selamat sejahtera, bahagia.."

Lagu: Faizal Os
Lirik: Faizal Os

Saturday, October 2, 2010

Sem 1 10/11

Assalamualaikum suma, salam syawal dan harap suma bahagia selalu

Terima kasih kerana ada juga yang sudi jadi follower even blog ni dah lama tak diupdate.. memang niat nak smbung tu ada tapi... insyaAllah saya akan sedaya mungkin habiskan buku yg dah lama saya bedah, kalu org lama mati ot hahaha sebab tu tak sesuai jadi doktor tu hehehe (^_^).. sbenarnya byk g yang nak kongsi, macam kategori-kategori bahan bacaan la, konon nak start dari menda asas akidah ibadah then sambung dengan yang lebih complikated cam politik ka.. cita-cita tinggi tu.. tapi biaq la buat masa ni, mula dengan yang mudah dan mungkin dalam blog ni jugak saya nak share pengalaman, perasaan, luahan rasa yang boleh dikongsi dan dijadikan pengajaran sekali gus sebagai kenangan hidup saya... "Ya Allah kau permudahkanlah segala gerak kerjaku (saudari ini) dimuka bumimu ini"...amin kawan-kawan, sokongan anda amat-amat diperlukan dan dihargai.. kau baca komen la tak pun bagi pandangan saudara saudari sekalian yang mungkin lebih arif...dan ia sangat-sangat dialukan..I'M REALY APPRECIETE ITS AND FEEL HAPPY ABOUT THAT!!

Kali ni saya tak mau sambung buku lagi tapi nak share sesuatu dengan suma, sem ni saya ada join war program MAARUF CLUB uia la kan... bawah public relation, iaitu MC SPORT'S DAY, hmm mula-mula cam nak mau, tapi dijemput lagi untuk jadi ajk program kan.. pastu p la meeting..then lepaih-lepaih taaruf tak semena-mena (bahasa pa taw, kedah la ott) disuruh jadi bendahari disebabkan budak ekonomi dan belajaq akaun..huh apakah? padahai diri ni tak dak pengalaman g buat kerja dekat uia gombak ni.. procedure financial report (FR) terutamanya hmm nanti saya cita bab ni...

Okay bermula la gerak kerja kami suma untuk menjayakan program ni, macam-macam masalah la, sumanya ada kaitan dengan duit, proposal asai letak income RM2000 mak aiii byk gila ott,sponsor yang banyak dan kami yang kena cari, dah xdak masa la dan suma anggaran program 2000 lebih la ann... mana nak cari, sampai kena discus khas pasai ni...padahai SDEF just approve RM600...hmm pa-pa pun alhamdulillah la an..tapi mana dapat g.. adoi, so kena la pinjam dari Bendahari MC RM600 tu,tima kasih la kat cg.helmi sebab nak bagi, t bla sdef bagi duit kami bayaq nah.. dan duit dari fees student, tu pon tok makan2 dan banyak g la brg yang kami dan fees pon bukan ada suma kat tangan ni..hmm baru la taw susah ott, tapi ni yang mencabar dan bagi pengalaman berharga buat diri ni.. tapi dengan duit rm600 tu la kami guna beli barang dan sebagainya.. dan terima kasih jugak kepada yang sudi sponsor bukan sket-sket banyak jugak..Allah saja yang dapat membalas tangan baik itu~

Masuk hari program, suma berjalan lancar cuma muslimin punya perlawanan habis lewat sikit so tentetif berubah la sket, dari perancangan awal penutup sekali tapi buat asing, tapi ok jugak.. asing lagi baik kot.. dan suma nya best, masing-masing main dengan fun la, even tak menang kan, yang menang wok balik hamper la.. dah ada g hamper yang tak dituntut, badminton double (muslimat) no.3 berabuk dah plastik dalam bilik saya tu.. ada gak contact da,tapi tak mai-mai jugak, kalu sapa tau sapa punya mai la amik, kalu ikutkan nafsu jahat, lama la mamam tuh..wahaha..

Dan bermulalah task untuk ilyani buat FR, p la sdef amik borang dan mintak resit-resit kat setiap unit, tima kasih suma sebab bagi kerjasama.. then 2week after that program, saya pon antaq la, ehh s/u anas al-kedahi yang antaq.. dan sebelum raya dapat kabaran kata kena wat len.. tahukah berapa lama reminder tu melekat kat board saya dfan perasan ni.. adoi.. redo again plez.. sabaq ja la.. then seminggu mai sini memang busy gila la, exam 2paper, assigment dan presentation yg must redo again jugak, hanya Allah ja la tempatku mengadu masa tu.. dan orang-orang yang dihatilah..wahaha thanks kalian geng usrah srikandi sakinah dan my dear friend, hasan..hehehe luv you all!

Pastu pegi la sdef tekedek-kedek sorang diri bawak FR, tanya mana nak kena ubah, memang salah diri sebab tak tanya pakar..ya la first taim jadi bendahari program.. then "oooo kena ubah tu ek, just letak revenue dari sdef?ya jwp akak tu.. yg resit lunch you xpayah masuk sebab over rm600, nnti byk deficit.. okay.. saya pon bwk balik, buat la malam tu.. esok p antaq..
keesokkan harinya, lepaih kelaih fiqh, p la jumpa akak tu,
akak sdef_"ni byk amount yang xdak resit ni, amik satu ja sekurangnya rm50"
me_"okay xpa sat saya ubah, ni confirm kat akan dapat 600?"
akak sdef_"ya kita akan claim ikut tu la" smabil tunjuk surat approved dari sdef..
saya pon buat len, dekat sdef, teh p kat akak tu, da check, ok 436.70 ok kita akan claim ikut ni la, haiii..tadi kata dpt 600..hancur hati, rasa tertipu lar.. org nak bayaq utang tu ja tgh pk.. tapi diri dah tak larat malaih pikir..okay la.. tapi pas tu call pengarah program, da marah la..
"okay xpa2, sat ana p, kita tanya akak tu, mana boley cmtu"
dan saya pon call hasan,
"wey, mai teman aku, ada masalah cket ni pasai FR tu"
lama gak tunggu akak tu hilang la, pengarah amik FR yg dicop dah kami wat keputusan letak yg resit lunch tu ja.. balik buat lagi...sebelum tu dah ubah 3kali kot... ya la sebab masuk kelaih mate pon lambat pasai menda ni...huhu
"esok pkoi 9 kita antaq kat sdef tanya boley dak mcm ni?" ok la..

esoknya, aku berdoa pada Allah didalam hati semoga dipermudahkan dan Allah lembutkan hati akak tu..
akak sdef_"eh tak boley cmni dik, ya la bkn dlm program ada catering ja, ada unit len jugak, mana boley da resit ni saja" dlm hati kena wat lagi la ni.. xpa-xpa sabaq..
me_"akak, boley dak kalu buat surat mintak dari kedai kami beli brg tu?" bagi yang tak dak resit tu dlm 100 lebih jgk..kira-kira xla smpai 600, 500 lebey..ok la sket..
akak sdef_"xboley dik, skrang org baru yang jaga, cmni la kamu pegi kedai tu minta resit balik kat da, pengajaran bagi org yang tak simpan resit dengan baik, suruh da p semula"
me_"ok, so xpa ka ni kalu antaq lambat lagi?"
akak sdef_"xpa2, lagipon kami tengah busy ngan hal-hal konvo"

Alhamdulillah, Allah permudahkan dan dia maha mendengar, mood akak tu baik.. harap-harap minggu depan nak hantaq, suma sete lal..cuma tunggu resit 2 tu ja.. cian kat catering, sori membebankan saudara tapi boley la noh bagi ahad ni..paham2 la noh~

sabar kunci segalanya~