Saturday, October 2, 2010

Sem 1 10/11

Assalamualaikum suma, salam syawal dan harap suma bahagia selalu

Terima kasih kerana ada juga yang sudi jadi follower even blog ni dah lama tak diupdate.. memang niat nak smbung tu ada tapi... insyaAllah saya akan sedaya mungkin habiskan buku yg dah lama saya bedah, kalu org lama mati ot hahaha sebab tu tak sesuai jadi doktor tu hehehe (^_^).. sbenarnya byk g yang nak kongsi, macam kategori-kategori bahan bacaan la, konon nak start dari menda asas akidah ibadah then sambung dengan yang lebih complikated cam politik ka.. cita-cita tinggi tu.. tapi biaq la buat masa ni, mula dengan yang mudah dan mungkin dalam blog ni jugak saya nak share pengalaman, perasaan, luahan rasa yang boleh dikongsi dan dijadikan pengajaran sekali gus sebagai kenangan hidup saya... "Ya Allah kau permudahkanlah segala gerak kerjaku (saudari ini) dimuka bumimu ini"...amin kawan-kawan, sokongan anda amat-amat diperlukan dan dihargai.. kau baca komen la tak pun bagi pandangan saudara saudari sekalian yang mungkin lebih arif...dan ia sangat-sangat dialukan..I'M REALY APPRECIETE ITS AND FEEL HAPPY ABOUT THAT!!

Kali ni saya tak mau sambung buku lagi tapi nak share sesuatu dengan suma, sem ni saya ada join war program MAARUF CLUB uia la kan... bawah public relation, iaitu MC SPORT'S DAY, hmm mula-mula cam nak mau, tapi dijemput lagi untuk jadi ajk program kan.. pastu p la meeting..then lepaih-lepaih taaruf tak semena-mena (bahasa pa taw, kedah la ott) disuruh jadi bendahari disebabkan budak ekonomi dan belajaq akaun..huh apakah? padahai diri ni tak dak pengalaman g buat kerja dekat uia gombak ni.. procedure financial report (FR) terutamanya hmm nanti saya cita bab ni...

Okay bermula la gerak kerja kami suma untuk menjayakan program ni, macam-macam masalah la, sumanya ada kaitan dengan duit, proposal asai letak income RM2000 mak aiii byk gila ott,sponsor yang banyak dan kami yang kena cari, dah xdak masa la dan suma anggaran program 2000 lebih la ann... mana nak cari, sampai kena discus khas pasai ni...padahai SDEF just approve RM600...hmm pa-pa pun alhamdulillah la an..tapi mana dapat g.. adoi, so kena la pinjam dari Bendahari MC RM600 tu,tima kasih la kat cg.helmi sebab nak bagi, t bla sdef bagi duit kami bayaq nah.. dan duit dari fees student, tu pon tok makan2 dan banyak g la brg yang kami dan fees pon bukan ada suma kat tangan ni..hmm baru la taw susah ott, tapi ni yang mencabar dan bagi pengalaman berharga buat diri ni.. tapi dengan duit rm600 tu la kami guna beli barang dan sebagainya.. dan terima kasih jugak kepada yang sudi sponsor bukan sket-sket banyak jugak..Allah saja yang dapat membalas tangan baik itu~

Masuk hari program, suma berjalan lancar cuma muslimin punya perlawanan habis lewat sikit so tentetif berubah la sket, dari perancangan awal penutup sekali tapi buat asing, tapi ok jugak.. asing lagi baik kot.. dan suma nya best, masing-masing main dengan fun la, even tak menang kan, yang menang wok balik hamper la.. dah ada g hamper yang tak dituntut, badminton double (muslimat) no.3 berabuk dah plastik dalam bilik saya tu.. ada gak contact da,tapi tak mai-mai jugak, kalu sapa tau sapa punya mai la amik, kalu ikutkan nafsu jahat, lama la mamam tuh..wahaha..

Dan bermulalah task untuk ilyani buat FR, p la sdef amik borang dan mintak resit-resit kat setiap unit, tima kasih suma sebab bagi kerjasama.. then 2week after that program, saya pon antaq la, ehh s/u anas al-kedahi yang antaq.. dan sebelum raya dapat kabaran kata kena wat len.. tahukah berapa lama reminder tu melekat kat board saya dfan perasan ni.. adoi.. redo again plez.. sabaq ja la.. then seminggu mai sini memang busy gila la, exam 2paper, assigment dan presentation yg must redo again jugak, hanya Allah ja la tempatku mengadu masa tu.. dan orang-orang yang dihatilah..wahaha thanks kalian geng usrah srikandi sakinah dan my dear friend, hasan..hehehe luv you all!

Pastu pegi la sdef tekedek-kedek sorang diri bawak FR, tanya mana nak kena ubah, memang salah diri sebab tak tanya pakar..ya la first taim jadi bendahari program.. then "oooo kena ubah tu ek, just letak revenue dari sdef?ya jwp akak tu.. yg resit lunch you xpayah masuk sebab over rm600, nnti byk deficit.. okay.. saya pon bwk balik, buat la malam tu.. esok p antaq..
keesokkan harinya, lepaih kelaih fiqh, p la jumpa akak tu,
akak sdef_"ni byk amount yang xdak resit ni, amik satu ja sekurangnya rm50"
me_"okay xpa sat saya ubah, ni confirm kat akan dapat 600?"
akak sdef_"ya kita akan claim ikut tu la" smabil tunjuk surat approved dari sdef..
saya pon buat len, dekat sdef, teh p kat akak tu, da check, ok 436.70 ok kita akan claim ikut ni la, haiii..tadi kata dpt 600..hancur hati, rasa tertipu lar.. org nak bayaq utang tu ja tgh pk.. tapi diri dah tak larat malaih pikir..okay la.. tapi pas tu call pengarah program, da marah la..
"okay xpa2, sat ana p, kita tanya akak tu, mana boley cmtu"
dan saya pon call hasan,
"wey, mai teman aku, ada masalah cket ni pasai FR tu"
lama gak tunggu akak tu hilang la, pengarah amik FR yg dicop dah kami wat keputusan letak yg resit lunch tu ja.. balik buat lagi...sebelum tu dah ubah 3kali kot... ya la sebab masuk kelaih mate pon lambat pasai menda ni...huhu
"esok pkoi 9 kita antaq kat sdef tanya boley dak mcm ni?" ok la..

esoknya, aku berdoa pada Allah didalam hati semoga dipermudahkan dan Allah lembutkan hati akak tu..
akak sdef_"eh tak boley cmni dik, ya la bkn dlm program ada catering ja, ada unit len jugak, mana boley da resit ni saja" dlm hati kena wat lagi la ni.. xpa-xpa sabaq..
me_"akak, boley dak kalu buat surat mintak dari kedai kami beli brg tu?" bagi yang tak dak resit tu dlm 100 lebih jgk..kira-kira xla smpai 600, 500 lebey..ok la sket..
akak sdef_"xboley dik, skrang org baru yang jaga, cmni la kamu pegi kedai tu minta resit balik kat da, pengajaran bagi org yang tak simpan resit dengan baik, suruh da p semula"
me_"ok, so xpa ka ni kalu antaq lambat lagi?"
akak sdef_"xpa2, lagipon kami tengah busy ngan hal-hal konvo"

Alhamdulillah, Allah permudahkan dan dia maha mendengar, mood akak tu baik.. harap-harap minggu depan nak hantaq, suma sete lal..cuma tunggu resit 2 tu ja.. cian kat catering, sori membebankan saudara tapi boley la noh bagi ahad ni..paham2 la noh~

sabar kunci segalanya~

No comments:

Post a Comment