Sunday, December 30, 2012

Inteam - Jatuh Bangun

Lirik Lagu Jatuh Bangun - Inteam
Video Lagu 

Duhai... Tuhanku
Jatuh bangun ku menghambaMu
Kadang cinta, kadang ku melupa...
Tega ku menyiksa hidup sendiri...

Duhai... Tuhanku
Untuk yang kesekian kali
Ku bersujud meminta kembali
Hati yang dipijar indah cinta Mu...

Tuhan...
Aku tanpa Mu, hidup ku menderita..
Sunyi hati, kelam jiwa bagai terpenjara

Tuhan...
Biar kan kini, aku dalam rahmatMu
Meski jatuh dan terbangun...
Ku tetap bertahan...


Komposer & Penulis Lirik: Aden Edcoustic

Senyum semua =)

Assalamualaikum w.b.t. 


Lama tidak ku menyulam kata, secebis rasa dekat blog tercinta kan? "What? awat post tahun 2012 hanya belas-belas sahaja? ilham, idea semakin menghilang? kurang berfikir? Apa sudah jadi sama ini "tuan punya blog"?"

 Objektif bedah buku pun tak terlaksana mengikut visi dan misi nya. Oh, tidak mengapa, itu bukanlah alasan untuk tidak productif kn?. Sebenarnya ianya terletak pada diri kita (diri ini), mood kita, fikiran kita, tingkah laku kita, Insha Allah kalau di izinkan Allah, kita cuba lagi yang terbaik dan dimasa akan datang untuk sentiasa meperbaiki apa yang terkurang. Sudah tentunya, semuanya bergantung pada NIAT utama kita yakni hanya kerana ALLAH Taala. Bukan untuk suka-suka, bukan untuk berhibur, bukan untuk luahan rasa, dan juga, bukan kerana manusia tetapi KERANA ALLAH TAALA, Why?

  • Kerna ALLAH la sebaik-baik penilai kita, bukannya manusia =)
  • .Bertujuan untuk berdakwah, yakni mengajak sesama insan kearah kebaikan dan menjauhi kemungkaran.
  • Dan bertujuan untuk menikmati hidup di alam ciptaanNya. Sentiasa bersikap positif dan memberi motivasi kepada diri dan orang lain. 
Semuanya atas usaha dan niat suci kita, Biarlah orang tak mengenali diri kita pun atau memandang rendah akan diri kita, yang penting, pandangan Allah terhadap diri kita. Allah lebih mengetahui siapa kita dan kita lebih tahu bagaimana diri kita sebenarnya. Ada kelebihan dan ada kelemahan. =) Senyum, yang penting sentiasa berfikiran POSITIF dan TENANG dan cuba memperbaiki segala kekurangan dan kelemahan kita (^_^)

Oh ya, sekarang ini musim peperiksaan kan? Saya pun sedang bergelut dengan situasi  yang sama, mula-mula tengok jadual exam, serabut jugak, 3 papers decentralize, gap sikit, berderet-deret bak gerabak kereta api, habis awal pulak tu. Oh, tidak mengapa, bertenang, positif, fokus dan terima takdir Ilahi dengan hati yang terbuka, redha dan yakin bahawa kita mampu melakukannya =) Semua yang berlaku pasti ada hikmahnya. Apa-apa pun masa tetapkan berjalan, dan kita "terpaksa" melalui detik-detik itu juga kan? Memang Allah sayangkan kita dan ingin menguji hamba yang disayanginya itu. So, nak kongsi sikit ni, antara tips yang dapat saya "ceduk" dari insan-insan cemerlang :

  1.  Dekatkan diri pada Allah Taala (bukan masa exam ja tau, selalu juga, istiqhamah itu penting)
  2. Mohon maaf pada ibubapa, guru-guru, sahabat handal dan sedara mara =)
  3. Sucikan diri, niat perlu dijaga sentiasa.
  4. Susun jadual belajar untuk setiap subjek.
  5. Cari sumber motivasi, kalau perlu "reward" diri jika kita berjaya mencapai target kita.
  6. Usaha dan terus berusaha. (mengulangkaji)
  7. Berdoa dan bertawakal kepada Allah.
Haa, tu la antara tips yang boleh dikongsikan, yang lain cari sendiri la noh!! hahaha XD

Ini jadual exam saya, cun tak? cun kan? =)


YOK, KITA STUDY JOM =)

Saya doakan semoga kita semua akan mendapat kejayaan di dunia dan akhirat, Ameen.
Dan jangan dilupakan, setiap usaha kita itu perlulah kita susuli dengan sentiasa berdoa kepada AllahTaala. Kerna Dialah sebaik-baik penolong dan "doa itu merupakan senjata orang mukmin".
Last sekali barulah, bertakawal (berserah) kepadaNya.
^______^

"Kalau mood study kita mai, layankan ja, sebab bila mood tidoq mai "the end"
"Jaga kesihatan, tidur yang cukup dan makan yang berpada"

Wednesday, December 12, 2012

FOR YOU MY LOVELY SISTER

KAD KONVO UNTUK KAK LONG
BULAN 10, 2012

Rasa macam baru semalam ja p konvo ang, tapi hujung minggu ni, ang dah nak berlepas p dah. K.ngah ada praktikal skill pulak hari ahad ni. So,tak dapat la nak hantaq kat KLIA. Takpa la, nak buat lagu mana kan, doa k.ngah akan mengiringi pemergian k.long. Terharu dak? Please terharu, sebab nanti aku mesti rindu nak makan makanan ang masak, sapa nak masak nanti kalu aku balik? Aku la plak kena belajaq masak. hmmm sapa yang nak buat pizza, roti-roti etc, kek cheese, mesti kami akan rindu suma tu. Sob.. sob..sob.. T_T

Serius sedih, tak leh nak subway2 dah ngan hang!!  hahaha usik-usik manja, gaduh-gaduh sayang. Luahan hati dan perasaan =(   

Hari ni 12.12.12, so pilih tarikh hari ni (rabu)  nak post something khas untuk k.long,
sweet nya I XP


 TAHNIAH ATAS KEJAYAAN 
DAN SELAMAT MENERUSKAN PERJUANGAN DI SANA,
KOTA KINABALU, SABAH. 
HAVE A SWEET MEMORY THERE
LOVE YOU
MY SIS.


 Sedih ka gembira pun tak tau. My sis dapat tawaran j-Qaf kat seberang sana. Apa pun tahniah k.long, rezeki dari Allah tu, menjadi seorang guru adalah profession yang mulia. sambutlah dengan seikhlas hati dan peganglah amanah dari Allah itu sebaiknya untuk mendidik anak bangsaa dan menyebarkan dakwah di sana. Semoga diberkati Allah. Mendapat ganjaran mulia disisiNya. Ameen

P/S: Jaga diri, jaga hati, jaga iman, jaga ibadah dan jaga segala yang berkaitan. =)
~Allah itu tuhan kita, letakkan segalanya pengharapan kepadaNya, mohon perlindungan, kekuatan padaNya tika kita susah dan senang, Semoga Allah lancarkan dan permudahkan perjalanan kita di dunia ini, Ameen~

Saturday, December 8, 2012

ZAKAT



PENGERTIAN ZAKAT
Dari sudut bahasa :
Kebersihan, kesucian dan memperbaiki
Kesuburan dan pertambahan

Dari sudut syarak :
Zakat membawa maksud mengeluarkan sebahagian dari harta tertentu untuk diberikan kepada orang-orang yang berhak menerimanya apabila telah memenuhi syarat-syarat yang ditetapkan.
"Ambillah (sebahagian) dari harta mereka menjadi sedekah, supaya dengannya engkau membersihkan mereka (dari dosa) dan mensucikan mereka (dari akhlak yang buruk), dan doakanlah untuk mereka, kerana sesungguhnya doamu itu menjadi ketenteraman bagi mereka, dan (ingatlah) Allah Maha Mendengar lagi Maha Mengetahui."
Surah At-Taubah (ayat 103)
Dari ayat di atas, amat jelas tentang kewajipan berzakat dan sesiapa yang mengingkari atau meragui kefarduannya, maka ianya terkeluar dari agama Islam.

Sejarah telah membuktikan bahawa Khalifah Abu Bakar telah memerangi orang-orang yang mengingkari membayar zakat. Mereka yang kaya dan berada juga harus menyedari bahawa wujudnya hak orang-orang fakir dan miskin di dalam harta yang mereka miliki.

HUKUM ZAKAT

Islam- Zakat hanya dikenakan kepada orang-orang Islam sahaja. Yang memiliki harta/wang simpanan, wang emas atau perak, saham, ahli perniagaan, menternak, bertani (padi) dan bekerja sama ada di jabatan kerajaan atau swasta yang memperolehi gaji bulanan. 

 Merdeka -Orang Islam juga mestilah merdeka sepenuhnya. Syarat ini tetap dikekalkan sebagai salah satu syarat wajib. 

Sempurna milik-Harta yang hendak dizakat hendaklah dimiliki dan dikawal sepenuhnya oleh orang Islam. Bagi harta yang berkongsi antara orang Islam dengan orang bukan Islam, hanya bahagian orang Islam sahaja yang diambil kira di dalam pengiraan zakat. Pemilikan ke atas harta tersebut mestilah sempurna (yakni tidak ada hutang dan bebas untuk menggunakannya). 

Cukup Nisab- Nisab adalah nisbah ataupun paras minimum yang menentukan sesuatu harta itu wajib dikeluarkan atau tidak. Nisab menggunakan nilai emas harga semasa iaitu 20 misqal emas bersamaan 85 gram emas atau 196 gram perak. 

 Cukup Haul- Bermaksud genap setahun iaitu selama 354 hari mengikut tahun Hijrah atau 365 hari mengikut tahun Masihi. Dalam zakat pendapatan, jangkamasa setahun merupakan jangkamasa mempersatukan hasil-hasil pendapatan untuk pengiraan zakat pendapatan. Harta yang dimiliki itu juga mesti cukup tempoh satu tahun Hijrah (354 hari).

 Niat Untuk  berniaga-Orang yang menjalankan perniagaan/perkhidmatan mempunyai niat untuk berniaga iaitu mendapatkan keuntungan (Zakat Perniagaan)

 HIKMAH ZAKAT
 Di antara hikmat disyariatkan zakat ialah:
Dapat beribadah kepada Allah SWT. Mensucikan jiwa manusia dari sifat kikir, bakhil, rakus dan tamak. Seterusnya melahirkan ciri-ciri masyarakat mukmin sebagaimana firman Allah s.a.w. yang bermaksud:
"Dan orang-orang yang beriman, lelaki dan perempuan, setengahnya menjadi penolong bagi setengahnya yang lain; mereka menyuruh berbuat kebaikan dan melarang daripada berbuat kejahatan dan mereka mendirikan sembahyang dan memberi zakat, serta taat kepada Allah dan RasulNya. Mereka itu akan diberi rahmat oleh Allah; sesungguhnya Allah Maha Kuasa, lagi Maha Bijaksana".
(Surah at-Taubah, Ayat: 71)

Membantu fakir miskin dan meringankan beban mereka yg dalam kesusahan dan kesulitan. Pengurusannya mampu memperbaiki kedudukan masyarakat dari sudut moral dan material di mana ia dapat menyatukan anggota masyarakat sehingga menjadi seolah-olah sebatang tubuh.

Zakat merupakan ibadat material dan penyebab untuk mendapat rahmat Allah. Seperti FirmanNya yang bermaksud:
"Dan rahmatKu meliputi tiap-tiap sesuatu, maka Aku akan menentukannya bagi orang-orang yang bertakwa dan yang memberi zakat.
(Surah al-A'raaf, Ayat: 156)

Membatasi jurang perbezaan kekayaan yang keterlaluan dalam masyarakat Islam. Ia merupakan syarat untuk mendapatkan bantuan daripada Allah sebagaimana firmanNya yang bermaksud:
"Dan sesungguhnya Allah akan tolong sesiapa yg menolong agamaNya (agama Islam), sesungguhnya Allah Maha Kuat, lagi Maha Kuasa. Iaitu mereka (umat Islam) yang jika Kami berikan mereka kekuasaan memerintah di bumi nescaya mereka mendirikan sembahyang serta memberi zakat".
(Surah al-Hajj, Ayat: 40, 41)

Zakat juga merupakan syarat persaudaraan di dalam agama Islam. Zakat turut digelarkan sebagai salah satu sifat orang yang mengimarahkan rumah Allah (masjid). Zakat ini jugalah yang dianggap sebagai ciri-ciri mukmin yang berhak mewarisi syurga firdaus sebagaimana firmanNya yang bermaksud:
"Dan mereka yang berusaha membersihkan hartanya (dengan menunaikan zakat harta itu)".
(Surah al-Mu'minuun, Ayat: 4)

 Dah nak masuk tahun baru 2013 ni. Sesiapa yang belum keluarkan zakat harta, sila lah tunaikan tanggungjawab anda ya =) 
Nantikan sambungan zakat, to be continue......

Friday, November 9, 2012

I Love Myself



I Love Myself 

I love my self the way I am
There' s nothing BUT I need to change
I' ll always be the perfect me
There' s nothing rearrange
I' m beautiful and capable
Of being the best I can

And I love my self, just the way I am
I love the world the way it is, cause...
I can clearly  see
That all the things judge are done
By people like me
And they love me

So till  the birth of peace on earth, that only
love can bring
I' ll help it grow, by loving everything

I love myself the way I am, and I still want to grow
But change outside can only come
When deep inside I know
I' m beautiful and capable
Of being the best I can
And I love  myself, just the way I am    

~Keyakinan diri itu penting untuk meningkatkan potensi diri,
kita perlu ada niat dan tekad untuk melakukan perubahan kearah yang lebih baik,
Sentiasa berfikiran positif dan menghargai sebaik-baik ciptaanNya, iaitu DIRI KITA~

Sunday, September 23, 2012

PRK 2012

Assalamualaikum w.b.t.

Kehidupan  di alam kampus ini sememang banyak yang 'fun' dan erti kebebasan sebagai seorang mahasiswa. Tapi di dalam tempat yang kecil inilah kita diasuh, dididik dan juga ditarbiyah sebenarnya untuk mengharungi kehidupan diluar sana yang lebih mencabar kelak =). 

Apakah yang dinamakan kebebasan seorang mahasiswa jika tidak dapat memilih dan melontarkan idea dan pandangan?. Jadi disinilah tempat yang mana bukan sahaja tempat untuk kita menimba ilmu malah tempat untuk mencari pelbagai pengalaman. Oh ya. Sekarang ini merupakan fatrah Pilihanraya Kampus atau nama glamornya PRK. Sudah pastinya kemeriahan prk tidak asing lagi dalam kehidupan seorang mahasiswa dimana jika diberi kesempatan serta kebebasan untuk mengundi calon-calon pilhan kita untuk memastikan kebajikan dan kesejahteraan kita terbela lagi terjaga. Ya itu hak kita sebagai seorang mahasiswa yang cemerlang bilamana kita tahu kita mempunyai pelbagai tanggungjawab untuk menjamin kesejahteraan dan 'keberkatan' suasana kampus kita dengan mengundi calon yang selayaknya untuk memegang amanah yang berat itu.

Mungkin bagi sesetengah pelajar hanya memandang enteng perkara ini, tidak merasakan kepentingan untuk turun mengundi. Itu adalah tanggapan yang amat salah sekali kerana dengan adanya para pemimpin yang amanah inilah suara-suara kecil kita dapat didengari ooleh pentadbiran kampus kita dengan begitu lantang sekali. Takbir ^_^

Pada pendapat peribadi saya yang juga seorang mahasiswa di IIUM, sudah pasti saya mempunyai calon pilihan saya yang sudah semestinya mempunyai kriterianya tersendiri. Seorang yang berkepimpinan, secara generalnya pembawakan yang Islamik, mudah dan mesra rakyat, kalu dia special pun mungkin dia merupakan (seorang Al-hafizah dan Al-Hafiz) Mungkin tapi itu cuma pendapat peribadi saya sahaja. Mereka menjaga tingkah laku a.k.a adab sebagai seorang muslim. Menjaga batas pergaulan tetapi tidaklah terlalu menjaga means tidak jumud dalam berdakwah. Mereka mempunyai cara masing-masing untuk dekat dengan semua orang. Setakat yang saya lihat mereka mempunyai karisma dan aura masing-masing.^_^

Buat calon kuliyah ekonomi dan sains manusia. Bakal-bakal YB Aisyah Jauhara, Hamidi Zamri, Norol Aiman dan Zubir Wong. Selamat berkempen dan berjuang. Adat bertanding mesti ada menang atau kalah. Tapi janganlah terlalu berharap untuk menang dan jangan pula berharap untuk kalah tetapi letaklah pergantungan hanya kepada Allah Taala kerana Allahlah sebaik-baik penilai. Sememangnya student yang akan memilih anda tetapi yakinlah bahawa itu adalah ilham dari Allah melalui diri kami dan inilah takdir pemberian Allah kepada anda. Andai amanah itu diberi, tunaikanlah dengaan sebaiknya dan seikhlas hati, kerana kami sebagai mahasiswa percayakan pemimpin yang kami pilih. Anda adalah suara-suara kami. =)

Ya lagi satu isu yang tidak sihat ketika PRK adalah fitnah memfitnah untuk menjatuhkan calon lawan. Alhamdulillah dari segi pemerhatian saya, calon-calon di KENMS hubungannya sangatlah baik kerana masing-masing pernah bekerja dalam satu pasukan. Saya juga mempunyai pengalaman bekerja dengan setiap calon dan saya kenali mereka. Tetapi saya sebagai penyokong tegar Aishah sangat lah terkecewa dengan sikap sesetengah individu yang cuba mencari kesalahan pihak lawan (di kuliyah lain). Ada yang tidak puas hati dan ada yang sanggup menconteng poster calon. Alangkah sedihnya, adakah mahasiswa namanya jika berpelakuan seperti itu. Ingatlah Allah megetahui dalang-dalang atau individu yang melaukan itu semua. Mungkin disini kita tidak tahu tapi ingatlah dikiri dan kanan kita ada malaikat mencatat amalan kita dan Allah juga sedang melihat kita. Peace!

Akhir kalam. Jangan lupa untuk turun mengundi (bila ada gap antara kelas) pada Hari Selasa, 25/9/2012 dari jam 9 pagi hingga 5petang, dan pastikan anda mengundi kerana ini pengalaman berharga buat mahasiswa, hanya sekali setahun. Hanya undi 2 orang calon setiap kuliah. kalu lebih atau kurang, undi akan rosak dan tidak akan dikira. Dan jnagan lupa untuk membawa kad matrik semasa pengundian. Tempat mengundi adalah di setiap lab kuliyah dan juga ITD.

Bukan tak adil ka apa, kalu boleh suma saya nakpilih, sebab keempat orang ini juga sahabat saya.
Tapi lebih selesa rasanya bila ada wakil perempuan =)
VOTE FOR 'Aishah Jauhara



VOTE For AISYAH!! =)

Wednesday, September 12, 2012

Back to School


Salam 'alaik. Sihat ka semua?. Musim hujan sekarang ni kan, so take care ya semua =) nanti demam.
Dah makan pagi? Tengah buat apa tu? Ulangkaji pelajaran ka? Alhamdullah apa-apa pun yang kita lakukan harapnya masih bertujuan untuk mendapat keredhaan Allah Taala.

Sangat-sangat bersyukur selama 3bulan ber'praktikal, banyak sangat yang dapat, knowledge ofcourse la kan. Pengalaman lagi la banyak terutama bab 'customer service', melayan kerenah pelanggan yang pelbagai, amat menabjubkankan<---tudia ayat dia! =) macam-macam level yang penting kita pandai untuk tolerate and komunikasi dengan nada yang betul. Jangan cepat melatah dan melenting tak tentu pasal. Kalau ada orang 'gila'<---- ada tau, huhu sangat takut kot. kena pandai psyco dia balik. Kenangan indah tetap kukenang selamanya. InsyaAllah kalu yani balik nanti yani p melawat semua k. Tapi kemungkin bos sudah bertukar ke daerah lain. sob sob T_T. 


Hari ini dah masuk hari ke 3 menimba ilmu di Taman Ilmu dan Budi. Kelas pertama masuk, lecturer belum masuk tapi masuk kelas kedua EAW, terus dapat homework untuk buat thesis, kena buar research, huh lagi sekali menabjubkan. Kalu fikir-fikirkan kelas english ni memang stress tapi disebabkan madam yang friendly, cantik dan baik, sejuk mata melihatnya. Terus jadi positif dan cool down. =) Tapi minggu first pun bukan macam dulu-dulu, lecturer dah start mengajar siap dah habis satu topik.  Bukan terkejut tapi memang sepatutnya macam tu pun, ya la topik banyak, so bila first week dah mengajar mengikut course outline tak la terkejar-kejar nanti kan. Haa bila last minute kan dah problem nanti macam orang tu. Report praktikal yang statusnya masih samar-samar. InsyaAllah akan siapkan secepat mungkin untuk bagi Prof. Khaliq semak dulu. Doakan saya ya semua. PEACE!!

Sem ini merupakan tahun 3 saya, masuk bulan 12 2009, dan sekarang bulan 9 2012 Tapi Alhamdulillah dah level 4. Final Year yang mungkin 'agak' mencabar. Doakan saya dan rakan-rakan 'semoga segalanya dipermudahkan' Amin. Sem ni saya tetap ambil 6 subjek dengan 18.5ch. Subjek-subjeknya adalah teng..teteng..gedebaboooo. ha itu kat bawah tu ^_^

Islamic Banking Finance (IBF)
English for Academic Writing (EAW)
Promotion Management
Compensation Management
Strategic Management (SM)
Service Marketing
and ofcourse
First Aid skill 2 lalala


Berdasarkan subjek-subjek kat atas sudah tentu ada perasankan saya banyak ambil pengurusan. Bukan tak berminat dengan finance, minat tapi saya rasa saya bukan kearah itu lagipun mama bahtah kalau nak kerja kat bank dan saya tahu kerja di bank itu sangat memenatkan, mana la ada kerja tak penat kan? XP Tapi kan dari dulu minat nak belajar mengenai Islamic banking finance. Sangat perlu belajar for our future. Alhamdulillah dapat belajar subjek ni dengan Ust. Dr Zaharuddin Abd Rahman ^_^. Apa-apa pun, yang penting kita bahagia dan minat dalam sesuatu yang kita lakukan, baru la enjoykan? Soal pekerjaan saya tak risau sangat kerna itu semua urusan Allah tapi yang penting kita perlu usaha, kalau ada rezeki  InsyaAllah Allah akan kurniakan, yang penting sekarang, kita perlu berusaha menimba ilmu sebanyak mungkin serta seikhlas hati. Nampaknya kena lebih rajin mentelaah buku la, no more calculation. Kalu ada pun sikit sahaja kot. =)

Last but not least, kepada semua pelajar, selamat meneruskan perjuangan walaupun banyak jua ujian bakal ditempuhi kerna perjuangan menuntut ilmu itu bukanlah sesuatu yang mudah, ia memerlukan ketelitian, pengorbanan, penghormatan, ketekunan, disiplin yang tinggi. InsyaAllah jika niat kita ikhlas, InsyaAllah akan dibalas. Yang penting jangan pernah jemu untuk belajar. Semoga semangat kita tak pernah luntur dan terus membara. Setiap ilmu yang kita perolehi itu sangat la berharga, so manfaatkanlah ia dalam kehidupan kita.
~Selamat meneruskan pengajian kita, semoga mendapat kejayaan didunia dan akhirat~

Tuesday, August 7, 2012

Nuzul Quran


Salam Nuzul Quran.

Al-Quran itu petunjuk
Sumber ketenangan
Sumber kebahagiaan
Sumber kekuatan

Dengannya jiwa mengingati Allah
Dengannya hati menjadi tenang
Jangan pernah tinggalkannya 
kerna Al-Quranlah sahabat setia kita.

Biar sedikit tapi cukup istiqhamahnya
Jangan baca sahaja tanpa penghayatannya tiada
Biarlah lambat tapi betul tajwidnya
Jika tidak tahu boleh bertanya

Belajar dan terus belajar
kerana masih banyak yang belum kita gali
Cari dan terus mencari
kerana didalamnya terkandung pelbagai hikmah tersembunyi

Ayuh sematkan Al-Quran dijiwa
Agar menjadi pedoman kita didunia fana
Semoga hidup mendapat keredhaan
Untuk berjalan menuju ke syurga abadi
InsyaAllah
(^_^)

~Al-Quran itu  Nur  Ilahi~

Wednesday, July 11, 2012

::CeRiA SeLaLu::

Assalamualaikum w.b.t

Rindu sungguh rindu, mana ilham pergi? Adoi bulan 6, nothing? Tak post something? Masalah jiwa ka apa? haha XP Memang nak menulis tapi bila nak menulis ja, semua terbang, kesian. Jiwa merana sungguh! Tapi saya akan positif selalu =)

Alhamdulillah gembira dan ceria dengan rezeki dan takdir kehidupan sekarang, pra-pekerjaan. Mungkin nampak biasa dan simple tapi memang setakat ni pengalaman yang cukup bermakna buat diri sebab suasana tempat kerja yang sememangnya Islamik dan banyak yang diperlajari. Yeppy =)

Hampir sebulan praktikal di pejabat zakat. Banyak sudah yang dipelajari, kira zakat pendapatan, zakat simpanan, zakat emas, zakat perniagaan, tengok orang a'kad utk bayar zakat, memjawap persoalan tentang zakat, berkomunikasi dengan orang ramai, jawap telefon, call orang, tutup laporan harian, guna sistem maklumat zakat. huh banyak sungguh banyak la kalu nak cerita.

Alhamdulillah syukur, bila kita tengok orang susah, kita akan fikir, syukurnya Allah bagi kehidupan yang sederhana buat kita..... Bak kata orang, "Jadilah manusia yang sederhana, jangan melihat orang yang diatas kita, tetapi lihatlah orang yang dibawah kita, barulah kita tahu betapa banyaknya nikmat yang Allah beri kepada kita" Tapi jangan pula bila tengok mereka kita jadi sombong, ego, bongkak dan seangkatan la dengannya kan =). Dan yang paling penting, kita semua kena la ingat, semuanya datang dari Allah. Siapalah kita ini kan, hambaNya yang hina, yang selalu teruji dan diuji di dunia ini. Nanti kita pun akan kembali kepadaNya, cuma tak tahu ja bila masanya. =( grrrrr takut~

Cukup dulu tazkirah buat diri dan semua ------continue cerita hehehe----->

Sebelum lapor diri 18/6/2012 kat menara zakat alor setar, alhamdulillah sepupu, adawiyah sudi teman dan diajak menumpang di rumah sewa sahabatnya yang ngaji kat KUIN, selamat jugak sampai untuk taklimat tepat jam 8 pagi dan pukul 11pagi terus naik bas ke baling menuju pula ke tempat kerja, dan selamat lapor diri 2.30 petang. Usai taklimat ringkas, terpaksa minta izin keluar untuk keluar pra-test kereta bahagian 2 (setelah 2 kali gagal huhu) sebab esoknya dah test JPJ. Alhamdulillah berjaya jugak dapat P. ^_^

Dulu masa masuk, saya seorang ja perempuan, sebab semua staff, 3 orang ja, semua lelaki, nak buat macam mana kan, kerja tetap kerja, Alhamdulillah mereka semua memang sporting, segan tu memang segan tapi lama-lama boleh ja lawak melawak hehehe.dan banyak yang dipelajari melalu mereka semua =) Dan Minggu lepas, Alhamdulillah dapat sorang peneman,  pelajar praktikal dari kuin, selama 2minggu lunch sorang-sorang, akhirnya berteman jua =). Dan minggu ni pula, 6 orang lapor diri, 2 dari UUM dan 4 dari Poli. Haa memang meriah la pejabat kan lani.

Esok sambung balik program "Dari Masjid ke Masjid" <----- suka hati ja letak nama program yang direka dan ditiru dari tv9 hehehe Untuk agihan bantuan tahunan seluruh daerah baling. Minggu depan memang setiap hari iktikaf kat masjid, Alhamdulillah. Yang penting dapat jalan-jalan serata cerok hahaha =)

Ok la. Sampai sini dulu la. Yang penting, ceria selalu, ikhlas belajar dan cuba berbakti pada semua orang. Semoga apa yang kita dapat pelajari, dapat diamalkan sebaiknya, InsyaAllah. Nanti kalu ada masa nak post khas mengenai zakat. Tunggu, tunggu biaq sampai berjanggut. XP Program cik "bedah" bertangguh kelain masa kerana buku-buku sedang berehat. =D Sekian.

Wassalam

~
Ramadhan  mulia akan menjelma
Persiapkan diri supaya bersedia
Berzakatlah anda ummat manusia
Kerna ia tuntutan agama
~

Thursday, May 17, 2012

10 Pra-syarat kemenangan Islam

Islam itu adalah panduan dalam kehidupan kta, panduan yang sangat lengkap dan dengan mempertingkatkan Islam sepenuhnya kita akan menjadi umat yang disegani. Kita haruslah meneruskan perjuangan Rasulullah yang mana Baginda dan para sahabat telah mempamerkan keindahan Islam sehingga dapat menarik minat ramai orang kafir memeluk agama Islam dan menjadikan Islam serta pengikutnya disegani oleh masyarakat dunia. Umat Islam tidak diajar untuk pernah mengalah dan berputus asa dalam mengharungi perjuangan dan ujian daripada pelbagai pihak.

 Firman Allah Taala dalam surah Ali-Imran: 139,
"Dan janganlah kamu merasa lemah (dalam perjuangan mempertahan dan menegakkan Islam), dan janganlah kamu berdukacita (terhadap apa yang akan menimpa kamu), padahal kamulah orang-orang yang tertinggi (mengatasi musuh dengan mencapai kemenangan) jika kamu orang-orang yang (bersungguh-sungguh) beriman."

Tetapi persoalannya, mengapakan umat Islam sekarang ini tidak dipandang tinggi oleh masyarakat dunia? Mengapakah ajaran yang dibawa oleh Rasulullah dahulunya hebat kurang menyinar dihari ini? Hakikatnya adalah sebahagian umat Islam tidak lagi mengikut Islam secara SYUMUL (menyeluruh), hanya mengambil kebahagian ajaran Islam dalam beribadah tetapi tidak mengamalkan Islam dalam segenap aspek dalam kehidupan mereka. Dan yang paling teruk, ada yang tidak langsung mengamalkan ajaran yang dibawa oleh Rasulullah s.a.w.Mereka lebih selesa dengan peraturan ciptaan manusia  seperti mengagung-agungkan sistem yang direka oleh Barat dan mudah pula terpengaruh dengan budaya yang tidak bersesuaian dengan ajaran Islam. Nauzubillah. "Jauhilah diri kami dari sifat ini Ya Allah, Lindungilah kami dari tipu daya syaitan Wahai  Tuhan sekalian 'Alam".

Justeru, adalah menjadi kewajipan bagi semua umat Islam untuk mengembalikan semua kedudukan Islam yang sebenarnya. "Daulah Islamiyah". Disini ini berkongsi Pra-syarat kemenangan Islam berdasarkan Firman Allah Taala dalam surah Al-Maidah : 54-56, bagi memastikan Islam akan terus menyinari kehidupan muslim dan terus subur dalam jiwa mukmin, gemilang dan disanjung tinggi. 

Bismillahirahmanirrahim

Maksudnya:

"Wahai orang-orang yang beriman! Barangsiapa di antara kamu berpaling tadah dari agamaNya (jadi murtad), maka Allah akan mendatangkan sesuatu kaum, Dia mencintai mereka dan mereka pun mencintaiNya, mereka bersikap lemah lembut terhadap orang-orang beriman tetapi bersikap keras terhadap orang kafir, yang berjihad di jalan Allah, dan yang tidak takut kepada celaan kepada orang yang suka mencela. Itulah kurniaan Allah yang diberikanNya kepada siapa yang dikehendakiNya. Dan Allah Maha Luas (pemberiaanNya) lagi Maha Mengetahui" 

"Sesungguhnya penolong kamu hanyalah Allah, dan RasulNya, dan orang-orang beriman, yang melaksanakan solat dan menunaikan zakat, seraya tunduk (tunduk menjunjung perintah Allah)". 

"Dan barang siapa menjadikan Allah dan RasulNya dan orang-orang beriman sebagai penolongnya (maka berjayalah dia), maka sungguh, pengikut (yang berpegang kepada agama) Allah itulah yang menang".

Ayat-ayat  di atas  menjelaskan pra-syarat untuk menjamin kegemilangan umat Islam seperti berikut:

  1. Kita mestilah mencintai Allah lebih daripada segalanya sehingga Allah juga mencintai kita.
  2. Kita mesti bersikap lemah lembut terhadap orang mukmin di mana kita mesti tolong menolong sesama kita atas dasar iman dan kebaikan.
  3. Umat Islam hendaklah bersatu padu. Perpecahan dan perbalahan sesama sendiri akan melemahkan umat Islam sehingga musuh menggunakan kelemahan ini untuk terus menjajah dan menindas umat Islam.
  4. Umat Islam hendaklah bersikap tegas terhadap orang yang memusuhi Islam sehingga mereka tidak berani menghina Islam dan menindas umat sesuka hati.
  5. Umat Islam mestilah berjihad di jalan Allah tanpa merasa takut dan gentar kepada musuh Islam kerana hanya kepada Allah kita semua berserah diri.
  6. Ciri-ciri cekal dan sabar dalam perjuangan hendaklah disemai dan diterapkan dalam setiap diri kita dan hanya sifat-sifat inilah yang menjamin perjuangan samapi kepada matlamatnya.
  7. Berani berhadapan dengan risiko perjuangan seperti terpaksa berhadapan dengan musuh dan halangan yang sentiasa menguji semangat juang dan keimanan pejuang-pejuang Islam.
  8. Berkeyakinan dan berharap kepada Allah sehingga segala serangan dan ujian dapat ditangkis dengan mudah dan tenang.
  9. Menjadikan Rasul dan orang-orang yang beriman sebagai pemimpin dan rujukan dalam perjuangan.
  10. Sentiasa bertawakal dan berharap hanya kepada Allah Taala.
~Rujukan Risalah Maahad Ad-Da'wah Al-Islamiyyah~



~Bila nak dekat pilihanraya,  terbaca dan terbelik balik risalah ni,
Sedang menghitung detik-detik untuk mengundi PRU13 yang entah bila ya tarikhnya 
(masih menjadi persoalan), Sabaq ja la~

Saturday, April 14, 2012

Comelnya~

Ya Allah, sangat la comel kan? dah la baik ja.
Sucinya wajah anak-anak ini.
Tiada berdosa.
Terpulang ibu ayah bagaimana mencoraknya.

 Alhamdulillah,
yeay sempat bergambar dengan baby tomei, bernama Ali ni
 Sempat jugak mintak tip dari maknya. hahaha. "
Sebab Ali ni baik sangat.


Fara Aisya, dah 3 tahun ecah, hmm sekarang dia sangat2 pandai cakap.. 
kak nyahhh..kak nyah
Dulu lepas abis CFS kat nilai,
Jadi babysiter dia. Taim dia baby lagi dah jaga.
=)


Tu mak Ali yang mendukungnya tu.
And ni masa program Talk Habib Ali Al-Jufri.
Sempat bergambar dengan commitee lain jugak.
^_^
Suka benar bertambah kenalan. 

Ni pulak Muhammad Hamdiy. Rindu sama dia. Mama jaga hamdiy sekarang. Sebab umi dan abi dia kena p sekolah. Tiap hari hamdiy la teman mama. Tapi masa cuti midbreak aritu, kami ada kat umah, kami la tolong mama jaga hamdiy sebab mama nak menjahit .Gambar diatas masa kenduri sepupu awa dan ammar. 

::Kurnia Allah::

Anak-anak adalah anugerah
Anugerah yang tiada bandingan
Permata hati ayah dan ibu
Menjadi penguat ikatan kasih suci

Didiklah mereka penuh kasih sayang
Ajarkan mereka mengenal Allah
Ajarkan mereka akhlak Rasulullah
Agar mereka mengamal Al-Quran Sunnah.

Nasihati mereka bila terleka.
Berkawan dengan mereka bila dewasa
Berikan mereka hidup mulia
Suburkan kasih sayang sesama saudara
Agar  menjadi ummah terbilang

::iman_nurkasih::
14042012

Tuesday, April 3, 2012

Pesona Kasihmu


Pesona Kasihmu

Junjungan Mulia Muhammad s.a.w
Buat seluruh ummat manusia
Mulia pekerti akhlakmu
Santunmu lembut bicara
Sirahmu teladan  semua

Ujian hidupmu
 Penuh penderitaan
Penuh berliku
Kau tetap tabah dan sabar
Menghadapi perjalanan berduri
Ya Habiballah

Perjuangan Islammu
sungguh murni
sungguh suci
kami ummatmu kadang alpa mengingati
Bagaimanakah untuk meraih syafaatmu?

Akhlak mu pesonaanmu
Kasihmu tak bertepi
Perjuanganmu rantaian kami
Syafaatmu harapan kami

Salawat dan salam buatmu
Junjungan mulia
Ya Habiballah
Ya Rasulullah.


::iman_nurkasih::

~Moga diri kita tak lekang untuk salawat dan mengingati Baginda~
~Semoga Jalan kehidupan kita disusuli perjuangan Nabi Utusan Mulia
MUHAMMAD S.A.W, Kekasih Allah~

Dan dengarkan lagu ni
Terbaru dari Album Forgive Me
Maher Zain
Muhammad (pbuh)


Friday, March 23, 2012

iMaN Di HaTi

Assalamualaikum.
Salam sejahtera, kepada anda semua,
 Moga berbahagia.
Dihari nan indah lagi mulia
Dipertemuan ini
Jalinkan kasih sayang.
(^_^)
Rapatkan la ukhwahh
Ikatan IMAN...la la la

Hampa suma,

Buat apa cuti-cuti ni?
Cuti-cuti MALAYSIA?
Makan, tidur, study?
Meeting, berkerja untuk Islam?
Ada exam?

Oh tidak?
Jugak bukan?
Hampir tepat?
Ikut demo, kome, hang, ampa, awak, kamu la nak wat apa pun.
ASALKAN...
Apa??

BERMANFAAT!!
DIRI TERUJA LAGI  TERHIBUR!!
DAN PALING PENTING
TIDAK BERCANGGAH DENGAN SYARIATULLAH!!!!!

Ada paham?
Pastikan anda angguk-angguk
dan bukannya geleng-geleng. hehehe
Yeppy!

Nak kongsikan ini =)

|
|
|
|
V


Serius kiut okeh,
 macam kamu,
ya kamu la~
Sonok latew..
=)
Tak perlu kata apa-apa
=)

Tapi kan bukan gambar tengah tu yang penting sangat
yang pentingnya
ISI dalam gambar ini
Semoga bermaafaatb untuk semua!

(Saya pun ambil dalam FB, Terima kasih tuan picture, arrigatooo..
Moga hamba Allah yang create picture ini mendapat manfaat berpanjanga, Amin)


EMOSI TERGANGGU??
Segala
Keserabutan kegelisahan, kerisauan
Bagaikan sesuatu agak yang sukar diungkap
Boleh jadi ia masalah
Boleh jadi ia juga ujian

Bagaimana kamu mentafsirnya??
Bergantung pada diri sendiri
Kelemahan bukan ukuran
kekuatan juga bukan sandaran

Yang penting kita cari solusi
pada permasalahan
Agar tersingkap
jendela hikmah yang tersembunyi

Itulah tanda pergantungan pada Tuhan
Menerima segala takdirNya
Penuh keredhaan dan ketaqwaan
Itulah indahnya hidup dalam keimanan.

::iman_nurkasih 23032012 ::

Oh ya, selamat bercuti buat teman-teman Uiam,
Semoga anda gembira disamping keluarga tercinta,
Manfaatkan masa dengan sebaiknya ok! <------(buat diriku jua)
~HAPPY HOLIDAY even just a week~

~Keimanan itu dapat menjana Istiqamah dalam kehidupan kita~
Mood- ::SEMANGAT::POSITIF::TENANG::

Friday, March 16, 2012

Biar Sampai Ke Bintang


Biar mimpi mimpi kita
Jejak sampai ke bintang
Walau harus menggapai awan
Menongkah arus ini
Aku tahu bukan mudah
Tapi mimpi ini harus aku
Tiada gunung yang terlalu tinggi
Tiada laut yang terlalu luas
Tuk mereka memisahkan kita
Dari mimpi-mimpi kita ini
Jangan resah ini takdir
Tuhan mendengarnya
Tuk membawa mimpi-mimpi kita
Biar mimpi sampai ke bintang
Kerna kita semua tahu
Kerana ini impian
Setiap satu dari kita
Tiada gunung yang terlalu tinggi
Tiada laut yang terlalu luas
Tuk mereka memisahkan kita
Dari mimpi-mimpi kita ini
Jangan resah ini takdir
Tuhan mendengarnya
Tuk membawa mimpi-mimpi kita
Menuju ke bintang


~Mari terus gigih berusaha, biar mimpi a.k.a impian kita terlaksana~
~menuju jejak cita kita~

Wednesday, March 14, 2012

Di HaRi iNi

Assalamualaikum w.b.t (^_^)



DOA AGAR MENSYUKURI NIKMAT ALLAH


Kami (Allah) mewasiatkan kepada manusia supaya dengan kedua-dua ibu bapanya, hendaklah berbuat baik. Ibunya mengandungkannya dengan susah payah, dan melahirkannya dengan susah payah. Dan mengandungkannya dan memisahkan (susuan) adalah tiga puluh bulan, sehingga apabila dia mencapai dewasa dan mencapai empat puluh tahun dia berkata:


 "Rabbi (wahai Tuhanku)! Tunjukilah daku untuk mensyukuri nikmat Engkau (Allah) yang telah Engkau (Allah) berikan kepadaku dan kepada ibu bapaku, dan supaya aku berbuat amal yang salih yang Engkau (Allah) redai, dan perbaikilah bagiku pada keturunanku. Sesungguhnya aku bertaubat kepada Engkau (Allah), dan sesungguhnya aku daripada golongan Muslimin (orang yang berserah diri).”
(Surah Al-Ahqaf:15)

Sangat merindui untuk pengupdate blog ini. Alhamdulillah hari ini aku masih lagi bernafas dan hari ini juga bertambah lagi umurku. Sudah 22 tahun aku diberi peluang oleh Allah Taala untuk menghuni dunia indah ciptaanNya, Masih lagi bernyawa untuk berbuat baik kepada mama dan baba, adik-beradik, sahabat handai. Alhamdulillah infiniti kesyukuran ku lafazkan agar diri ini tidak alpa dengan segala nikmat pemberianNya buatku selama ini. =)

Dalam melayari kembara kehidupan seorang hamba telah banyak yang aku pelajari, kesenangan, ujian dan rintangan hidup. Dan ku tahu segalanya nikmat dan kesusahan hidup adalah peringatan dariNya buatku sebagai makhluk ciptaanNya. Aku yakin lagi percaya atas takdir perjalanan hidupku ini berjalan atas aturanNya. Moga sinar hidayahNya disinari dengan istiqamah dariku. Amin =)

Aku tahu masih banyak kekurangan dan kelemahan diri ini. Kita tidak pernah sempurna tapi kita perlulah berjalan menyusuri kesempurnaan. Aku juga bukanlah baik, tetapi aku cuba untuk menjadi baik. Kadang kala nafsu dalam diri membuatkan kita meronta-ronta kelemasan dan mahukan kebebasan tetapi aku sentiasa bermohon pada Allah agar menunjukkan jalan lurusNya buatku. Aku tidak pasti bagaimana pengakhiran aku kelak, bagaimana dan dimana. Aku bermohon agar aku ditetapkan iman selalu dan semoga pengakhiranku nanti dalam husnul khotimah. 

Jika berbicara soal kematian, sudah pasti, dalam ungkapan, aku masih belum bersedia. Tapi layakkah aku mempersoalkan kesediaan bagi kematian. Kematian itu pasti dan kita tidak tahu, yang kita perlu tahu apakah yang akan dibawa bertemu denganNya. ya memang menggerunkan dan menakutkan. Aku sentiasa ingin hari-hariku mengingatkan soal kematian kerana dengan mengingatinya tidak lalai dan sentiasa ingin berbuat kebaikan tapi siapalah aku hanya hambaNya yang lemah.Yang ku harapkan aku sentiasa istiqamah dalam kebaikan dan sentiasa dalam petunjukNya. Moga kesediaanku di isi dengan amal kebaikan InsyaAllah. Moga diri ini istiqamah selalu. Kuat, kuat dan kuat =) 


Ya, ini semua mungkin harapanku dalam doaku di hari ini dan pengharapanku ini hanya kepadaNya kerana Dialah tempat aku berharap dan tempat aku bergantung memohon. Syukur atas segalanya =). Mungkin orang akan kata apa-apa saja tapi bagiku Dialah penilaiku. Biarlah apa pun yang aku lakukan hanya keranaNya. Semoga aku sentiasa kuat dan dipermudahkan segala urusanku didunia ini. Mendapat kejayaan didunia dan akhirat. Amin Ya Rabbal 'Alamin =)




:: Doaku dihari ini ::

"Sesungguhnya Tuhanku, tiada yang sebenarnya yang berhak disembah melainkanNya, ke atasNya aku bertawakal, dan Dialah Tuhan yang memiliki Arasy yang agung. Apa sahaja yang dikehendakiNya tentu akan berlaku, dan apa yang tidak dikehendakiNya tidak akan berlaku. Tiada daya dan kekuatan melainkan dengan izin Allah Yang Maha Tinggi lagi Maha Agung. Aku bersaksi bahawa Allah Maha Berkuasa atas segala sesuatu dan pengetahuanNya meliputi segala sesuatu. Aku memohon perlindungan kepadaNya yang Maha Berkuasa menahan langit daripada jatuh ke atas bumi melainkan dengan izinNya, aku memohon perlindunganNya daripada kejahatan segala makhluk yang bergerak di muka bumi yang berada di bawah kuasaNya. Sungguhnya Tuhanku tetap di atas jalan yang lurus" (Riwayat Al-Baihaqi)


"Wahai Tuhan kami, berikanlah kebaikan di dunia dan kebaikan di akhirat dan peliharalah kami daripada azab api neraka" (Surah Al-Baqarah:201)

p/s: Terima kasih buat semua yang mendoakan dan meng"wish" dihari ulangtahun kelahiran.
Dan saya juga disini ingin mengucapkan selamat ulangtahun kelahiran buat adikku, Mursyida. Dia berkongsi tarikh yang sama semasa saya berumur 7tahun lahirlah insan ini =) Semoga kakak berjaya didunia dan akhirat dan mendapat kecemerlangan dibumi Maahad Muhammadi.
Ya juga buat mereka2 yang lain yang dikenali dan tidak dikenali yang berkongsi tarikh lahir,
Happy BeSt DaY~ (^^,)

Apa ya azam untuk umur 22 tahun?? Tengah memikir, nak pandai dan rajin memasak XP

Umur tidak menjamin apa-apa, 
yang penting kita tahu matlamat dan hala tuju kita
Semoga kita semua mendapat keredhaan Allah Taala  InsyaAllah

Tuesday, February 14, 2012

Say No to VD


Assalamualaikum w.b.t

Anda sihat? Alhamdulillah masih lagi bernafas dibumiNya.
Ooo ya VD? What means by VD?
VD=VALENTINE DAY~
Sebagai umat Islam (Muslim) , Kita sangat ditegah menyambutnya kerana?
kerana apa? Ini buktinya~

Hadis Rasulullah s.a.w,
"Barangsiapa yang meniru atau mengikuti sesuatu kaum (agama) maka dia termasuk kaum (agama) itu"
Firman Allah s.w.t,
"Barangsiapa mencari agama selain agama Islam, maka sekali-kali tidaklah diterima (agama itu) daripadanya dan dia diakhirat termasuk orang-orang yang rugi" 
(Surah Ali-Imran:85).

Kerana sejarah Hari Kekasih (Valentine's Day) merupakan  suatu perayaan yang berdasarkan kepada pesta jamuan 'supercalis' bangsa Romawi kuno di mana setelah mereka masuk Agama Nasrani (Kristian), maka berubah menjadi 'acara keagamaan' yang dikaitkan dengan kematian St. Valentino.
St. Valentino adalah nama seorang paderi. Namanya Pedro St. Valentino. 14 Februari 1492 adalah hari kejatuhan Kerajaan Islam Sepanyol. Paderi ini umumkan atau isytiharkan hari tersebut sebagai hari 'Kasih Sayang' kerana padanya Islam adalah Z...ALIM!!! Tumbangnya Kerajaan Islam Sepanyol dirayakan sebagai Hari Kekasih.

Jadi, Hari Kekasih tidak wajar disambut oleh insan yang bergelar Muslim kerana hari itu adalah hari jatuhnya kerajaan Islam kita di Sepanyol. Semoga kita semua ambil pengajaran!!! insyaAllah

 
Tak payah la nak romantik ka apa ka. Buang masa ja terutamanya yang kapel tu? Kapel tu dah la haram. Nak romantik-romantik sangat. Kahwin la wahai saudaraku semua dari buang masa berkapel tu. Bukan nak marah tapi harapnya niat berkapel itu mulia dan menjaga batasan (kita cuba memandang positif orang yang berkapel) supaya menjaga mereka dari melakukan maksiat dan zina. Ada sebab kenapa Islam menyuruh menjaga hubungan antara lelaki dan wanita tu. Masuk bab kapel plak!! hoho back to the point.

Kenapa kita meraikan pada yang belum pasti. Bukan perlunya hari-hari istimewa seperti ini yang bukannya dianjurkan Islam tapi dalam Islam itu sendiri kita boleh create setiap hari cinta dan kasih sayang terutamanya pada keluarga,sanak saudara dan teman-teman, Jadi tidak perlulah terlalu mengikut perayaan kaum lain ya~ Islam itu indah, dan yang akan mengindahkan agama itu adalah umatnya yang sentiasa mencari syurganya dan keredhaanNya. ^_^

Jauhilah apa yang Allah larang dan dekatkanlah diri kita dengan apa yang Allah sukai. Itulah tanda cinta sebenar lagi hakiki dan abadi.^_^

Cinta itu suatu yang Indah, berikanlah pada yang berhak dan selayaknya. Jangan terlalu murah untuk menjual cinta kita. Kerana cinta kita mahal, hanya layak kepada mereka yang layak menerimanya.

Cinta itu suci murni
Sebarkan cinta kasih Ilahi
Kerna
percikan kasihmu itu
akan subur mewangi
pada yang berhak kau miliki
dan kau sayangi

Sayang itu kasih mesra
Suburkan dihati dan dijiwa
kerna
akarnya itu akan membuahkan
rasa cinta sesama saudara
iman_nur
::14022012 1641pm::

                                                                                             ~Sebarkan cintamu pada yang selayaknya~