Sunday, September 23, 2012

PRK 2012

Assalamualaikum w.b.t.

Kehidupan  di alam kampus ini sememang banyak yang 'fun' dan erti kebebasan sebagai seorang mahasiswa. Tapi di dalam tempat yang kecil inilah kita diasuh, dididik dan juga ditarbiyah sebenarnya untuk mengharungi kehidupan diluar sana yang lebih mencabar kelak =). 

Apakah yang dinamakan kebebasan seorang mahasiswa jika tidak dapat memilih dan melontarkan idea dan pandangan?. Jadi disinilah tempat yang mana bukan sahaja tempat untuk kita menimba ilmu malah tempat untuk mencari pelbagai pengalaman. Oh ya. Sekarang ini merupakan fatrah Pilihanraya Kampus atau nama glamornya PRK. Sudah pastinya kemeriahan prk tidak asing lagi dalam kehidupan seorang mahasiswa dimana jika diberi kesempatan serta kebebasan untuk mengundi calon-calon pilhan kita untuk memastikan kebajikan dan kesejahteraan kita terbela lagi terjaga. Ya itu hak kita sebagai seorang mahasiswa yang cemerlang bilamana kita tahu kita mempunyai pelbagai tanggungjawab untuk menjamin kesejahteraan dan 'keberkatan' suasana kampus kita dengan mengundi calon yang selayaknya untuk memegang amanah yang berat itu.

Mungkin bagi sesetengah pelajar hanya memandang enteng perkara ini, tidak merasakan kepentingan untuk turun mengundi. Itu adalah tanggapan yang amat salah sekali kerana dengan adanya para pemimpin yang amanah inilah suara-suara kecil kita dapat didengari ooleh pentadbiran kampus kita dengan begitu lantang sekali. Takbir ^_^

Pada pendapat peribadi saya yang juga seorang mahasiswa di IIUM, sudah pasti saya mempunyai calon pilihan saya yang sudah semestinya mempunyai kriterianya tersendiri. Seorang yang berkepimpinan, secara generalnya pembawakan yang Islamik, mudah dan mesra rakyat, kalu dia special pun mungkin dia merupakan (seorang Al-hafizah dan Al-Hafiz) Mungkin tapi itu cuma pendapat peribadi saya sahaja. Mereka menjaga tingkah laku a.k.a adab sebagai seorang muslim. Menjaga batas pergaulan tetapi tidaklah terlalu menjaga means tidak jumud dalam berdakwah. Mereka mempunyai cara masing-masing untuk dekat dengan semua orang. Setakat yang saya lihat mereka mempunyai karisma dan aura masing-masing.^_^

Buat calon kuliyah ekonomi dan sains manusia. Bakal-bakal YB Aisyah Jauhara, Hamidi Zamri, Norol Aiman dan Zubir Wong. Selamat berkempen dan berjuang. Adat bertanding mesti ada menang atau kalah. Tapi janganlah terlalu berharap untuk menang dan jangan pula berharap untuk kalah tetapi letaklah pergantungan hanya kepada Allah Taala kerana Allahlah sebaik-baik penilai. Sememangnya student yang akan memilih anda tetapi yakinlah bahawa itu adalah ilham dari Allah melalui diri kami dan inilah takdir pemberian Allah kepada anda. Andai amanah itu diberi, tunaikanlah dengaan sebaiknya dan seikhlas hati, kerana kami sebagai mahasiswa percayakan pemimpin yang kami pilih. Anda adalah suara-suara kami. =)

Ya lagi satu isu yang tidak sihat ketika PRK adalah fitnah memfitnah untuk menjatuhkan calon lawan. Alhamdulillah dari segi pemerhatian saya, calon-calon di KENMS hubungannya sangatlah baik kerana masing-masing pernah bekerja dalam satu pasukan. Saya juga mempunyai pengalaman bekerja dengan setiap calon dan saya kenali mereka. Tetapi saya sebagai penyokong tegar Aishah sangat lah terkecewa dengan sikap sesetengah individu yang cuba mencari kesalahan pihak lawan (di kuliyah lain). Ada yang tidak puas hati dan ada yang sanggup menconteng poster calon. Alangkah sedihnya, adakah mahasiswa namanya jika berpelakuan seperti itu. Ingatlah Allah megetahui dalang-dalang atau individu yang melaukan itu semua. Mungkin disini kita tidak tahu tapi ingatlah dikiri dan kanan kita ada malaikat mencatat amalan kita dan Allah juga sedang melihat kita. Peace!

Akhir kalam. Jangan lupa untuk turun mengundi (bila ada gap antara kelas) pada Hari Selasa, 25/9/2012 dari jam 9 pagi hingga 5petang, dan pastikan anda mengundi kerana ini pengalaman berharga buat mahasiswa, hanya sekali setahun. Hanya undi 2 orang calon setiap kuliah. kalu lebih atau kurang, undi akan rosak dan tidak akan dikira. Dan jnagan lupa untuk membawa kad matrik semasa pengundian. Tempat mengundi adalah di setiap lab kuliyah dan juga ITD.

Bukan tak adil ka apa, kalu boleh suma saya nakpilih, sebab keempat orang ini juga sahabat saya.
Tapi lebih selesa rasanya bila ada wakil perempuan =)
VOTE FOR 'Aishah Jauhara



VOTE For AISYAH!! =)

Wednesday, September 12, 2012

Back to School


Salam 'alaik. Sihat ka semua?. Musim hujan sekarang ni kan, so take care ya semua =) nanti demam.
Dah makan pagi? Tengah buat apa tu? Ulangkaji pelajaran ka? Alhamdullah apa-apa pun yang kita lakukan harapnya masih bertujuan untuk mendapat keredhaan Allah Taala.

Sangat-sangat bersyukur selama 3bulan ber'praktikal, banyak sangat yang dapat, knowledge ofcourse la kan. Pengalaman lagi la banyak terutama bab 'customer service', melayan kerenah pelanggan yang pelbagai, amat menabjubkankan<---tudia ayat dia! =) macam-macam level yang penting kita pandai untuk tolerate and komunikasi dengan nada yang betul. Jangan cepat melatah dan melenting tak tentu pasal. Kalau ada orang 'gila'<---- ada tau, huhu sangat takut kot. kena pandai psyco dia balik. Kenangan indah tetap kukenang selamanya. InsyaAllah kalu yani balik nanti yani p melawat semua k. Tapi kemungkin bos sudah bertukar ke daerah lain. sob sob T_T. 


Hari ini dah masuk hari ke 3 menimba ilmu di Taman Ilmu dan Budi. Kelas pertama masuk, lecturer belum masuk tapi masuk kelas kedua EAW, terus dapat homework untuk buat thesis, kena buar research, huh lagi sekali menabjubkan. Kalu fikir-fikirkan kelas english ni memang stress tapi disebabkan madam yang friendly, cantik dan baik, sejuk mata melihatnya. Terus jadi positif dan cool down. =) Tapi minggu first pun bukan macam dulu-dulu, lecturer dah start mengajar siap dah habis satu topik.  Bukan terkejut tapi memang sepatutnya macam tu pun, ya la topik banyak, so bila first week dah mengajar mengikut course outline tak la terkejar-kejar nanti kan. Haa bila last minute kan dah problem nanti macam orang tu. Report praktikal yang statusnya masih samar-samar. InsyaAllah akan siapkan secepat mungkin untuk bagi Prof. Khaliq semak dulu. Doakan saya ya semua. PEACE!!

Sem ini merupakan tahun 3 saya, masuk bulan 12 2009, dan sekarang bulan 9 2012 Tapi Alhamdulillah dah level 4. Final Year yang mungkin 'agak' mencabar. Doakan saya dan rakan-rakan 'semoga segalanya dipermudahkan' Amin. Sem ni saya tetap ambil 6 subjek dengan 18.5ch. Subjek-subjeknya adalah teng..teteng..gedebaboooo. ha itu kat bawah tu ^_^

Islamic Banking Finance (IBF)
English for Academic Writing (EAW)
Promotion Management
Compensation Management
Strategic Management (SM)
Service Marketing
and ofcourse
First Aid skill 2 lalala


Berdasarkan subjek-subjek kat atas sudah tentu ada perasankan saya banyak ambil pengurusan. Bukan tak berminat dengan finance, minat tapi saya rasa saya bukan kearah itu lagipun mama bahtah kalau nak kerja kat bank dan saya tahu kerja di bank itu sangat memenatkan, mana la ada kerja tak penat kan? XP Tapi kan dari dulu minat nak belajar mengenai Islamic banking finance. Sangat perlu belajar for our future. Alhamdulillah dapat belajar subjek ni dengan Ust. Dr Zaharuddin Abd Rahman ^_^. Apa-apa pun, yang penting kita bahagia dan minat dalam sesuatu yang kita lakukan, baru la enjoykan? Soal pekerjaan saya tak risau sangat kerna itu semua urusan Allah tapi yang penting kita perlu usaha, kalau ada rezeki  InsyaAllah Allah akan kurniakan, yang penting sekarang, kita perlu berusaha menimba ilmu sebanyak mungkin serta seikhlas hati. Nampaknya kena lebih rajin mentelaah buku la, no more calculation. Kalu ada pun sikit sahaja kot. =)

Last but not least, kepada semua pelajar, selamat meneruskan perjuangan walaupun banyak jua ujian bakal ditempuhi kerna perjuangan menuntut ilmu itu bukanlah sesuatu yang mudah, ia memerlukan ketelitian, pengorbanan, penghormatan, ketekunan, disiplin yang tinggi. InsyaAllah jika niat kita ikhlas, InsyaAllah akan dibalas. Yang penting jangan pernah jemu untuk belajar. Semoga semangat kita tak pernah luntur dan terus membara. Setiap ilmu yang kita perolehi itu sangat la berharga, so manfaatkanlah ia dalam kehidupan kita.
~Selamat meneruskan pengajian kita, semoga mendapat kejayaan didunia dan akhirat~